Wij zijn aangesloten bij de ASPB, de branche-organisatie van de nederlandse schoorsteenveeg- bedrijven.

Contactgegevens

Zuijdwijk Schoorsteenservice

Bonnerveen 56, 9511PP Gieterveen (Dr)
Route: http://maps.google.nl
Telefoon: 0598-492299
Mobiel: 06-14809277
E-mail: info@schoorsteenservice.nl
KvK: 04084394

SafeClick

Zuijdwijk Schoorsteenservice is officieel installateur van het SafeClick® Veiligheidssysteem.

Nieuws

Internazionale Spazzacamino

2 september 2013

Voor de 32e keer vond afgelopen weekend (30 aug-2 sept) in Santa Maria Maggiore (Noord Italie- bij Lago Maggiore) de Internationale Schoorsteenvegersherdenking plaats. Uit alle werelddelen komen schoorsteenvegers bij elkaar om de (laatste) Rusca te herdenken . De eerste echte schoorsteenvegers zijn afkomstig uit de Vallei “ Valle Vigezzo” in Noord Italie. In de eerste helft van de 16e eeuw trokken ze door heel Europa. Kinderen hebben altijd een grote rol gespeeld daarin. Ze waren klein en konden makkelijk door de schoorsteen glijden en schraapten met wat gereedschap de stenen schoorsteen schoon. In de decennia tussen de 9e en 10e eeuw had bijna ieder arm gezin een zoontje aan de padron (baas) verhuurd, zodat ze in de wintermaanden een mond minder moesten voeden. De jongetjes werden geronseld door een oudere schoorsteenveger. Van sept.-april werkten honderden jongetjes van 6/7 jaar en hadden het heel slecht. Weinig eten, geen normaal bed, ze werden geslagen; ze mochten zeker niet dikker worden anders konden ze niet door de schoorsteen. De kinderen moesten bedelen of stelen. Het fenomeen de kleine Rusca stierf tussen 1940 en 1950 uit, toen de open haard verdween ten gunste van de kachels en de moderne verwarmingsinstallaties.

Collin Zuijdwijk van Zuijdwijk Schoorsteenservice uit Spijkerboor (Dr) was dit jaar voor de eerste keer aanwezig met een delegatie van 13 schoorsteenvegers van de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond). Een Museum in Santa Maria Maggiore en een standbeeld van de laatste Rusca in Malesco ( die in 1927 op 10 jarige leeftijd is omgekomen door een electriciteitskabel bij het uit de schoorsteen klauteren) eren en herdenken alle kinderen die op jonge leeftijd door de schoorsteen werden gejaagd en waarvan velen het leven lieten.
Op zaterdag en zondag vindt er een parade plaats door de oude straten van de historische dorpjes. Vele duizenden mensen komen uit de omgeving om deze happening mee te maken (er lopen ongeveer 850 schoorsteenvegers uit verschillende werelddelen mee: van America tot Japan; NL, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Roemenie, Belgie, Frankrijk, Oostenrijk, Finland,enz. in vol ornaat met hoge hoed of andere traditionele kleding en de dames in folkloristische kledij) en aangeraakt te worden door de schoorsteenvegers die de mythe hebben geluk te brengen. Snoep en kleine presentjes worden uitgedeeld; fanfares, de burgemeester, het hele dorp loopt uit. Een prachtige Italiaanse kerkdienst vindt op zaterdag plaats om de schoorsteenvegers een zegen voor het komend jaar te geven. Het schoorsteenvegerslied (Lo Spazzacamin) galmt 4 dagen door de straten en ook als je als schoorsteenveger alleen door de straatjes loopt (in traditionele kleding) roept iedereen “ Spazzacamino” en zwaait naar je en/of toetert. 3 avonden is het feest; alle hotels en campings zijn volgeboekt. (prachtig gebied midden in de Italiaans/Zwitserse Alpen). Op zondag krijgen alle schoorsteenvegers en dames in traditionele kleding een lunch aangeboden door alle hotels van het dorp als dank voor het eerbetoon. In de delegatie die Nederland vertegenwoordigde was ook een van origine afkomstige Italiaanse schoorsteenvegersfamilie aanwezig; Vitalli uit Amsterdam.

Het stookseizoen staat weer voor de deur, voor ieder rookkanaal weer belangrijk om de jaarlijkse veegbeurt te krijgen voor het veilig stoken van uw kachel of haard. Gelukkig zijn de tijden veranderd en gaat het niet meer zoals vroeger, alhoewel er nog wel tradities worden nagestreefd zoals een hoge hoed, zwart pak en van boven af vegen.