Wij zijn aangesloten bij de ASPB, de branche-organisatie van de nederlandse schoorsteenveeg- bedrijven.

Contactgegevens

Zuijdwijk Schoorsteenservice

Bonnerveen 56, 9511PP Gieterveen (Dr)
Route: http://maps.google.nl
Telefoon: 0598-492299
Mobiel: 06-14809277
E-mail: info@schoorsteenservice.nl
KvK: 04084394

SafeClick

Zuijdwijk Schoorsteenservice is officieel installateur van het SafeClick® Veiligheidssysteem.

Veel gestelde vragen


 1. Wanneer kan ik mijn schoorsteen het beste vegen?
 2. Wat is een veegbewijs?
 3. Wordt de schoorsteen van binnenuit of bovenaf geveegd?
 4. Hoe stook ik verantwoord mijn houtkachel of open haard?
 5. Waarom ruik ik wanneer het buiten warmer is dan binnen en/of bij windstil een brandlucht?

Wanneer kan ik mijn schoorsteen het beste vegen?

U kunt uw schoorsteen het beste vegen aan het begin van het brandseizoen, maar in principe het hele jaar door.

^ Terug naar boven

Wat is een veegbewijs?

Als wij het veegwerk hebben uitgevoerd krijgt u een "veegbewijs". Hierop staat onze naam vermeld als uitvoerende partij en de datum en aard van de verrichte werkzaamheden. U dient dit bewijs goed te bewaren. Het kan van pas komen bij verzekeringskwesties. Wij bewaren een kopie in ons archief.

^ Terug naar boven

Wordt de schoorsteen van binnenuit of bovenaf geveegd?

Wij vegen de schoorsteen van bovenaf. De schoorsteen wordt dan gelijk geïnspecteerd op diverse punten. Bijvoorbeeld is het vonkengaas nog goed en schoon bij rieten daken.

^ Terug naar boven

Hoe stook ik verantwoord mijn houtkachel of open haard?

Houtkachels en open haarden leveren een gezellige sfeer. Wat is er behaaglijker dan bij de kachel of open haard zitten? Echter, verkeerd gebruik kan risico’s voor de eigen gezondheid en overlast voor de omgeving opleveren. Veel woningen hebben tegenwoordig een houtkachel of open haard. 

Verantwoord hout stoken in huis betekent met zo weinig mogelijk risico’s en hinder voor uw eigen gezondheid, uw omgeving en het milieu. Het vuur levert de minste schadelijke gassen op als er een volledige verbranding plaatsvindt: met voldoende zuurstof (luchttoevoer) en onder hoge verbrandingstemperatuur. Daar kunt u zelf voor zorgen. De manier waarop u stookt, bepaalt voor een groot deel welke risico’s er voor u zelf en voor uw omgeving optreden.

Tips voor verstandig stoken:

 • Stook liever niet als het mistig is of bij windstil weer: de schoorsteen trekt dan slecht. U heeft meer kans op luchtvervuiling in het huis. Bovendien verspreidt de verbrandingslucht om uw woning zich minder goed.
 • Als u stookt, dan met maximale luchttoevoer. Zo kan er voldoende zuurstof bij het vuur komen
 • Slechte verbranding is te herkennen aan een oranje of gele, instabiele vlam en grijze of zwarte rook uit de schoorsteen. Goede brandstof is belangrijk. Houtbriketten of droog hakhout zijn de beste keuze. Vooral geen geverfd, gelijmd of geïmpregneerd hout gebruiken
 • Let op de combinatie van mechanische afzuiging en windstil weer. Als de schoorsteen niet goed trekt, ontstaat onderdruk in de ruimte waar het hout brandt. Dan gaat een deel van de verbrandingsgassen niet door de schoorsteen naar buiten, maar juist uw huis in.
 • Ventileer dus extra als u hout stookt in huis. Vuur gebruikt veel zuurstof en dus is extra frisse lucht nodig
 • Laat minimaal eens per jaar uw schoorsteen vegen en controleren. Sommige kachels heten 'allesbrander'. Toch zijn ze bedoeld en geschikt voor hout
 • Gooi as uit open haard of houtkachel niet bij het groente- fruit- en tuinafval, maar bij het gewone huisvuil
 • Houtsoorten die veel hars bevatten, zoals den, spar en lariks, zijn minder geschikt als brandstof: het hars geeft namelijk veel vonken. Bovendien laten deze soorten hout meer teer (creosoot) achter in het rookkanaal
 • Als uw woning een schoorsteen heeft, is het verstandig die voor gebruik te controleren. Een nieuwe schoorsteen bouwen kan trouwens niet zomaar; daarvoor is een vergunning nodig
^ Terug naar boven

Waarom ruik ik wanneer het buiten warmer is dan binnen en/of bij windstil een brandlucht?

Wanneer het buiten warmer is dan binnen (meestal in de zomer of lente), bij mistig en windstil weer kunt u een brandlucht ruiken in uw woonkamer. Dit komt doordat de werking van de schoorsteen dan is omgedraaid. De schoorsteen trekt niet maar gaat blazen!

U kunt kunt oplossen door het kanaal af te dichten zodat er geen trek meer in de schoorsteen is, bijvoorbeeld door schuimrubber of een kussen te plaatsen of de klep dicht te doen.

^ Terug naar boven